Helhetsinntrykk: Robust, middels stor, langhåret. Gir et overveiende kvadratisk inntrykk. Besluttsomt uttrykk. Viktige proporsjoner: Kroppslengden (målt fra skulderledd til halerot) = mankehøyden.

Adferd/ temperament: Livlig, vennlig, lojal med mange sjarmerende trekk. Utadvendt , våken, intelligent og modig. Verken aggressiv eller stri. Mindre hengiven mot fremmede.

Hode: Bekledd med rikelig, lang pels som faller fram, men ikke over øynene, og ikke slik at det hemmer synet. Har noe skjegg på underkjeven, men ikke overdrevent. Uttrykket virker besluttsomt.

Skalle: Middels lang, verken bred eller grov, skakt avsmalnende fra ører til øyne, verken hvelvet etter helt falt mellom ørene.

Stopp: Markert, men ikke overdrevent. Nesebrusk: Sort. Snuteparti: Kraftig. Lengden fra øye til snutespiss = lengden fra øye til nakkeknøl.

Kjever/tenner: Velutviklet underkjeve. Fortenner danner en lett bue, jevnt plasserte og sitter loddrett i kjevene. Saksebitt, omvendt saksebitt. Kinn: Kinnbena buet, men ikke så mye at de virker framstående.

Øyne: Store, runde, verken utstående eller innsunkne. Plassert relativt langt fra hverandre. Mørke brune, sort øyelokksrand.

Ører: Hengende, bæres ikke for tett inntil hodet. V-formede, ikke for store, ansatt ganske høyt på siden av skallen. Rikelig beheng.

Hals: Kraftig, muskuløs, middels lang, gjør at hodet bæres over rygglinjen og gir et balansert inntrykk. Glir over i velplasserte skuldre.

Forlemmer: Helhetsinntrykk: Rette og parallelle. Meget rikelig pels. Skulder: Godt tilbakelagt og med god lengde.

Overarm: Underarm: Mellomhånd: God lengde, godt tilbakelagt. Rette og parallelle ben. Svakt skrånende.

Poter: Store, runde. Rikelig med pels mellom tær og tredeputer. Står godt nede på tredeputene, ikke hvelvede poter.

Kropp: Muskuløs, kompakt og kraftig. Rygg: Rett. Lend: Kort, lett hvelvet.

Kryss: Flatt. Bryst: Godt buete ribben. Brystkassen når til albuen. Godt utviklede bakre ribben.

Hale: Middels lang, ganske høyt ansatt, bæres høyt krøllet over ryggen. Meget rikelig pels. En knekk nær haletippen opptrer ofte og tillates.

Baklemmer: Helhetsinntrykk: Rikelig med pels, muskuløse. Godt vinklet i knær og lave haser som gir en rett overlinje og godt driv. Knær: Velvinklet. Haser: Lavt ansatte.

Poter: Som forpotene. Bevegelser: Smidige, uanstrengte, god steglengde, kraftfullt driv. I skritt eller trav føres bakbena verken innenfor eller utenfor forbena.

Pels: Hårlag: Dobbel, fin og ullen underull, dekkpels rikelig, fin, men verken silkeaktig eller ullen. Lang, enten rett eller bølget, men ikke krøllet.

Farge: Hvit, gylden, kremfarget, grå eller røkfarget, sort. To- eller trefarget. Egentlig er alle farger tillatt unntatt sjokolade eller leverfarget. Størrelse og vekt:

Mankehøyde: Hannhunder: 36 ± 41 cm Tisper: litt mindre

Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er og effekten på hundens helse og velferd, samt dens evne til å utføre sitt tradisjonelle arbeid.

Diskvalifiserende feil: - Aggressiv eller for sky - Tydelige tegn på fysiske eller psykiske defekter

OBS Hannhunderskal ha to normalt utviklede testikler på normal plass. Rasebeskrivelsener oversatt fra gjeldende FCI-standard. Norsk KennelKlub, 20. august 2011

Adferd
Tibetansk Terrier er en våken, intelligent, livelig, leken rase. Den er veldig hengiven til sin familie. Rasen kan være reservert mot fremmende. Siden rasen kom til Europa på 1920 tallet har den hovedsakelig blitt brukt som selskaps-/familiehund og har derfor fått redusert sine vokter og gjeteregenskaper noe. Mange individer er nå ikke så reserverte som de opprinnelig var, men det forekommer fortsatt mange individer som ikke er så interesserte i 
fremmende utover sin egen familie. Det er fortsatt vanlig for rasen å varsle når det kommer fremmede inn på deres eiendom. 
Rasen er en sosial hund som liker å være med familiens aktiviteter. Både på korte og lange turer. De liker seg godt utendørs, men den liker å ha tilgang til sin familie, og passer derfor ikke til å være avstengt på eiendom der den føler seg utelukket fra familien. Rasen går godt sammen med andre dyr som er inkludert i dens familie. 
Tibetansk Terrier skal være en uredd og nysgjerrig hund. De er glad i å lære nye ting, men det kan hende dette må vente litt hvis de er opptatt med noe annet de må gjøre ferdig først. Det vil si at rasen kan være noe sta. De trenger klare grenser, men skal ikke trenes med hard hånd. På grunn av dens våkenhet og intelligens er de normalt lettlærte. De liker ofte aktiviteter som for eksempel agility. Mye spenst, energi og lekenhet er dette en sport som passer deres adferd, selv om de i konkurranse kanskje har noe annet de må sjekke ut før de skal gjøre ferdig hele banen. 
En tibetansk terrier er normalt en oppfinnsom problemløser som trenger å få mental stimulering, og være sosialt inkludert i familien. Hvis den følere seg ekskludert kan den forsøke på oppfinnsomme måter å få oppmerksomhet. De har mye personlighet og det er stor variasjon på deres oppførsel innenfor rasen. De er snille og hengivende ovenfor sin familie. 
Selv om rasen opprinnelig blant annet ble brukt som vokter er det ikke en aggressiv rase. Den kan varsle, men ikke utagere.

Helse

Generell beskrivelse av helsesituasjonen i rasen Tibetansk Terrier er en sunn og frisk hund. Det er ikke uvanlig at de lever i 14-16 år og er friske og aktive hele tiden. Av de sykdommene som er kjent på rasen så har vi liten forekomst av sykdom på rasen. Kjente sykdommer er: Linseluksasjon - LL, Progresiv Retinal Atrofi - PRA, Neuronal Canine ceroid Lipofuscinosis - NCL og Hofteleddsdysplasi - HD. Vi har dna tester på LL, NCL, PRA3 og RCD4. Medlemmene er flinke til å bruke de verktøyene vi har. Ut ifra tallene så har det ikke vært tilfelle av PRA eller LL i løpet av de siste 5 årene. Det er heller ikke stor forekomst av HD i rasen. På sikt vil LL, NCL og PRA forhåpentligvis bli borte på rasen siden vi har fått dna test på disse sykdommene.

Kommentarer

Signe Elise Lone og Morten Rage

01.02.2021 17:04

Veldig mye bra info . Herlige Hunder dere har .

Nyeste kommentarer

03.01 | 09:37

Hei
Vi mistet vår kjære Shira 27/9-21😔 hun ble over 13 år, men sørger hver dag😭 kunne tenkt meg en tispe lik den beige som er på nest nederste bilde🥰

04.03 | 10:16

Så hææærlig ❤🐶

03.03 | 21:41

Gratulerer så mykje! 😍🇳🇴 Gler oss til å sjå bilder!

02.03 | 23:36

Gratulerer ❤🐶

Del denne siden